pondělí 6. února 2017

Okolnosti vylučující protiprávnost a jejich aplikace ze strany strážných

Zaměstnanci soukromých bezpečnostních agentur (dále jen SBS), kteří vykonávají elementární bezpečnostní činnosti, jsou označováni jako Strážní. Strážní musí absolvovat zkoušky profesní kvalifikace u autorizovaných osob dle zákona č. 179/2006 Sb., o vzdělávání.
Mezi základní  znalosti strážných patří i znalost Okolností vylučujících protiprávnost (dále jen OVP).

Okolnosti vylučující protiprávnost (některé z nich) jsou upraveny zákonem č. 40/2009 Sb., trestní zákoník. 

Zejména pak v § 28 Krajní nouze a v § 29 Nutná obrana.
§ 28
Krajní nouze
(1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem.
(2) Nejde o krajní nouzi, jestliže bylo možno toto nebezpečí za daných okolností odvrátit jinak anebo způsobený následek je zřejmě stejně závažný nebo ještě závažnější než ten, který hrozil, anebo byl ten, komu nebezpečí hrozilo, povinen je snášet.
§ 29
Nutná obrana
(1) Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na zájem chráněný trestním zákonem, není trestným činem.
(2) Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku.

Shora uvedené OVP jsou ze strany strážných nejvíce aplikovány. Proto je velmi důležité, aby strážný velmi dobře ovládal tyto ustanovení trestního zákoníku. Stejně tak jako ustanovení § 76 odst. 2 (trestního řádu). O jehož aplikaci a využití bude příští příspěvek na tomto blogu.

K okolnostem vylučující protiprávnost provádíme kurzy, semináře a specializační kurzy. Teoretické poznatky, které si účastníci osvojí, jsou následně ověřovány v jednotlivých modelových situacích.